Offentlig konst PUBLIC ART

KONSTNÄRLIG GESTALTNING FÖR KRISTINEÄNGS FÖRSKOLA I OSKARSHAMN - VÄXTVÄNNER & LEKVARELSER
PUBLIC ART PROJECT IN OSKARSHAMN - PLANT FRIENDS & PLAY CREATURES


I denna konstnärliga gestaltning har jag utgått från nyckelorden för Kristineängs förskola; Glädje, nyfikenhet och tillsammans, samt barnens önskan om en regnbåge. Jag har tänkt på vad barnen som jag träffade på förskolan i februari sa: att de vill ha många blommor på förskolegården. Förskolans namn Kristineäng berättar om platsens historia - platsen var längre tillbaka sjöbotten därefter ett kärr och senare en äng. Långt in på 1900-talet var det här ett jordbrukslandskap. Ängens växter och varelser har inspirerat mig med sina former och färger. Med barnens ord i bakhuvudet om ”att alla färger ska vara med” sökte jag mig fram i floran och fastnade för två ängsväxter där växtens olika färger på ett fantastiskt vackert sätt övergår stegvis i varandra, såsom i en regnbåge: Gul fetknopp (Sedum acre) och Fältmalört (Artemisia campestris). Jag hittade också den grön-blåskimrande Gräsgröna guldbaggen (Cetonia aurata) och Ängsmetallvingen (Adscita statices) med sina blåskimrande vingar, de har båda två ängar som livsmiljö. Skulpturerna är gjutna i gjutjärn på Tierps järnbruk, och målade med linoljefärg.


Skört och tåligt. Den gräsgröna guldbaggen och ängsmetallvingen är vackra men hotade; på grund av minskat antal ängar och öppna marker har de fått allt sämre livsförutsättningar. Sedum är en tålig ängsväxt som tål torka i högre grad, liksom fältmalörten, så de klarar sig bra även i ett torrare klimat.

Skissen och det färdiga resultatet. 

Gul fetknopp.

Ängsmetallvingen har landat
på den gula fetknoppen. 

Fältmalört.

Gräsgrön guldbagge.

KONSTNÄRLIG GESTALTNING I LINKÖPING - Växtbaserade drömmar & tankefigurer
PUBLIC ART PROJECT IN LINKÖPING - Plantbased Dreams & Figures Of Thought 


Gestaltningen har inspirerats av landskapsarkitekternas idéer om förskolegårdens utformning samt kartläggning av platsen: ”På platsen växer björk, tall, ek och körsbär. Tillgången av naturliga lösa material som kottar, stenar och pinnar är stor redan idag. En träspång som letar sig från byggnadens terass. Odlingslådor. Tillvaratagande av dagvatten.”

Även arkitekternas skisser har inspirerat mig: Med sina val av naturmaterial och luftiga terasser med stående panel. Rum som är mellan ute och inne. Närheten till naturen. Byggnaden med sina neutrala färger, gör att konsten kan komma in med färg utan att konkurrera.

Barnens vardagsmiljö inspirerar mig i skapandet: Jag vill skapa igenkänning, poesi och oväntade möten i mina bilder. Barnen känner igen föremål, växter etc. från sin närmiljö, men kanske dyker föremålen upp i nya sammanhang och kombinationer i konsten.

I projektet har jag strävat efter en så miljövänlig process som möjligt.

VÄXTBASERADE DRÖMMAR - sittnischer  

Teckning och akvarell tryckt på Lamigraphic, monterade i sittnischer på de tre avdelningarna på Förskolan Honnörsgatan

Bildvärlden är inspirerad av naturen, barnen ska kunna känna igen sådant som finns på förskolegården och i skogsbacken. Här finns träd, stenar, pinnar, växter, kottar etc. I bilderna dyker det upp smådjur som kan finnas i den stadsnära skogen. Jag har även tecknat på plats, för att hitta det platsspecifika, lokala trädslag och andra växter, ett karaktäristiskt träd. Här finns teckningar av vatten som rinner, vilket anknyter till förskolegårdens dagvatten-system. Det finns också fragment av igenkännbara saker som en utelampa, en hink, kanske en del av ett hus, en koja? Bilderna väcker fantasin, men är lugna i sitt uttryck, allt för att vara med och skapa en fin miljö för läsande och rofyllda stunder.


Se boken om konsten jag gjorde till barnen på förskolan:

Klicka på länken HÄR.



SITTNISCHER - tre olika färgställningar

tankefigurer 

Skulpturer gjutna i återvunnet järn, målade med linoljefärg. Placerade på förskolegården på Förskolan Honnörsgatan, Linköpings kommun. Skulpturerna blir en gemensam igenkänning för barnen på hela förskolan. Alla avdelningar har sina varianter av dessa former inne i just sin passage/sittnisch. Färgerna från bilderna inomhus går igen i skulpturerna, de blir en kontrast till naturens nedtonade färger. De små skulpturerna kan bli som kompisar och en del i leken. 

Uppdragsgivare: Linköpings kommun/Lejonfastigheter.

Skulpturerna är gjutna på Vadstena Konstgjuteri.


trasseltråden

Trasseltråden är en tredimensionell tolkning av en målad linje som så klart också kan tolkas som en varelse.


den som tar emot

Den som tar emot är en liten skulptur som har två ”öron” eller ”armar” som har en liten urgröpning, en perfekt plats för att lägga små saker i.


kaninen

Kaninen är inte helt säkert en kanin, den skulle ju kunna vara en hopknuten soppåse... Det mest vardagliga kan bli något fint och roligt när man ser det med fantasiblicken. Med sina rundade former uppfattas den som en vänlig filur.


växtbaserade drömmar - målningar

Måleri, äggoljetempera på formsågad plywood. 

Väggen i passagen bjuder in till ett konstnärligt uttryck som är fullt av rörelse, och en större skala. Måleriet bygger på handens och armens stora rörelser. Kulörerna kommer från naturliga pigment. När barnen och pedagogerna passerar väggen bjuder den in till att med handen, ögat och kroppen följa spår och linjer i måleriet. Bilderna är abstrakta men med igenkännbara former från naturen. Målningarna för varje avdelning får sina egna uttryck, där vissa former och färger kommer att kännas igen. ”Kanin”-formen är t ex en av mina urformer som jag återkommer till. Varje avdelning har fått sin egen färgkombination.

DOKUMENTATION FRÅN KONSTPEDAGOGISKT PROJEKT SIGTUNA KOMMUN
DOCUMENTATION FROM A ART PEDAGOGY PROJECT IN SIGTUNA MUNICIPALITY

2014 DELTOG JAG MED LJUDVERKET TRIANGEL  I GALLERI RUTHS DRIVE IN FOR LYDKUNST I FREDRIKSTAD, NORGE 

 
IN 2014 I PARTICIPATED  WITK THE SOUND PIECE TRIANGLE  IN GALLEY RUTHS DRVIE IN FOR SOUND ART IN FREDRIKSTAD, NORWAY

2016 DELTOG JAG MED LJUDVERKET Vinden för oss - förflyttning och slumpGALLERI RUTHS DRIVE IN FOR LYDKUNST  PÅ LAND ART REBILD, DANMARK.


IN 2016 I PARTICIPATED WITH THE SOUND PIECE  The wind takes us - movement and chance IN GALLERY RUTHS DRIVE IN FOR SOUND ART IN  REBILD, DENMARK.